Uitrusting speelsters

Helaas zijn onze scheidsrechters de afgelopen weken meermaals geconfronteerd met gebreken in de uitrusting van de speelsters. Denk hierbij aan het ontbreken van scheenbeschermers en het dragen van verschillende sieraden.

Hieronder staan de regels gekopieerd van de spelregels-veldvoetbal—versie-1-juli-2022 van de KNVB. (Voor de mensen op de socials, klik op de link naar het artikel en daar staan de benodigde stukken tekst.)

Op bladzijde 26 van de spelregels-veldvoetbal—versie-1-juli-2022 staat het volgende:

Veiligheid

Een speler mag niets dragen of gebruiken dat gevaarlijk is.
Alle soorten sieraden (halskettingen, ringen, armbanden, oorringen, leren bandjes, rubber bandjes etc.) zijn verboden en moeten verwijderd worden.Tape gebruiken om sieraden te bedekken is niet toegestaan.

Voor aanvang van de wedstrijd moeten de speelsters worden gecontroleerd; wisselspeelsters voordat ze het speelveld betreden. Als een speler iets draagt of gebruikt (uitrusting of sieraden) dat niet is toegestaan of gevaarlijk is, moet de scheidsrechter de speler opdragen om:

  • het onderdeel te verwijderen;
  • het speelveld te verlaten bij de volgende onderbreking als de speler niet in staat is of niet bereid om hieraan te voldoen. Een speler die weigert om hieraan te voldoen, of die het onderdeel opnieuw draagt ontvangt een waarschuwing.
uitrusting speelsters

Standaarduitrusting

De verplichte standaarduitrusting van een speler bestaat uit de volgende afzonderlijke onderdelen:

  • een shirt met mouwen;
  • korte broek;
  • kousen, als tape of enig ander materiaal dat is aangebracht aan de buitenkant van de kousen dan moet deze van dezelfde kleur zijn als het deel van de kousen waarop het is aangebracht of bedekt;
  • scheenbeschermers – deze moeten zijn gemaakt van geschikt materiaal om afdoende bescherming te bieden en moeten zijn bedekt door de kousen;
  • schoenen.

Doelverdedigers mogen een trainingsbroek dragen.

Een speler die zijn schoen(en) of scheenbeschermer per ongeluk verliest moet dit zo spoedig mogelijk herstellen en niet later dan de eerstvolgende keer dat de bal uit het spel gaat; als, voordat dit gebeurt, de speler de bal speelt en/of een doelpunt scoort, dan wordt het doelpunt toegekend.

Een speler die weigert om hieraan te voldoen, of die het onderdeel opnieuw niet draagt ontvangt een waarschuwing als dit tijdens de wedstrijd het geval is en wordt opgemerkt door de scheidsrechter. (Is het voorval geconstateerd voor aanvang van de wedstrijd/2e helft, dan kan/mag de scheidsrechter beslissen om de desbetreffende speler te verplichtigen zijn uitrusting in orde te maken voor deelname aan de wedstrijd)

Op bladzijde 58 van de spelregels-veldvoetbal—versie-1-juli-2022 staat het volgende:

De gele kaart wordt gebruikt om duidelijk te maken, dat een waarschuwing is gegeven en de rode kaart wordt gebruikt om een veldverwijdering duidelijk te maken.

220701-spelregels-veldvoetbal—versie-1-juli-2022.pdf